Vijvers

Wilt u een vijver in de tuin aanleggen? Dan dient u zich te laten informeren over wat voor soort vijver u wilt. Hierbij kunt u denken aan bijvoorbeeld welke budget u heeft, wat de omvang moet zijn, waar de vijver in de tuin moet komen liggen en van welk materiaal u wilt dat het gemaakt wordt. Heeft u hier uiteindelijk een keuze uit kunnen maken, dan is het nu tijd om uzelf in te lezen over uw nieuwe ‘vijver hobby’. 

Soorten (tuin) vijvers

Is de nieuwe vijver hobby totaal iets nieuws voor u? Wees gerust er is genoeg informatie hierover verkrijgbaar. Hieronder ziet u bijvoorbeeld al een lijst van de meest voorkomende vijvers:

Gemengde vijver

De gemengde vijver is de meest voorkomende tuin vijver. Een typisch kenmerk van dit soort vijver is het verschil in de niveau van planten. Voor dit soort vijver is het belangrijk te controleren welke vissen in de vijver kunnen gepaard met de daarbij horende waterplanten. Heeft u een goede combinatie van waterplanten en vissen, dan worden de bronnen van vervuiling op een natuurlijke manier opgeruimd. 

De ‘biotoopvijver’

Bij dit soort vijver dan kiest u er voor om de natuur te laten belopen. Vaak wordt deze soort vijvers gekozen door natuurminnende mensen die een klein ‘vijver-ecosysteem’ willen ontwikkelen in de tuin. Denk hierbij aan bijvoorbeeld een voortplantingsplek voor salamanders en kikkers of de vogels die op dit soort vijvers af komen. Dit soort vijver is een vijver die geobserveerd dient te worden en maar weinig moet ervaren van de menselijke ‘touch’. 

De vissenvijver

U spreekt van een ‘vissenvijver’ wanneer de vijver meer vissen bevat dan dat er waterplanten aanwezig zijn om het ecologische evenwicht te bewaren. Wat er vaak gebeurt is dat mensen beginnen met een ‘gemengde vijver’ in de tuin en dat dit langzaam veranderd naar een vissenvijver. U koopt bijvoorbeeld enkele visjes om naar te kijken in uw ‘gemengde vijver’ en omdat deze visjes zich voortplanten heeft u voordat u het doorheeft een vissenvijver. 

Hiernaast zijn er nog andere vijvers en zelfs zwembaden waaruit u kunt kiezen. Houd er vooraf rekening mee dat niet iedere vijver of zwembad bij iedere tuin past! 

Startpaginatuinieren - Tuinen