Tuinrenovatie of een nieuwe tuin laten aanleggen?

Is je tuin niet meer naar je zin, maar weet je eigenlijk niet zo goed of je moet kiezen voor tuinrenovatie of dat je beter een nieuwe tuin kunt laten aanleggen? Dan is dit artikel echt iets voor jou. We leggen je namelijk precies uit wanneer tuinrenovatie of de aanleg van een compleet nieuwe tuin de juiste keuze is.

Wanneer is tuinrenovatie de juiste keuze?

Tuinrenovatie is een goede keuze als bepaalde gedeeltes van je tuin niet meer naar je zin zijn. Dat kan bijvoorbeeld gaan om:

 • Een schutting die schots en scheef staat en nodig vervangen moet worden.Beplanting die veel te groot is geworden en naar een andere plek in de tuin moet worden verplant.
 • Een terras dat is verzakt en moet worden opgehoogd.
 • Bestrating die niet meer bij je smaak past en die je wilt laten vervangen.

Je ziet dus dat het gaat om specifieke zaken die gerenoveerd moeten worden. In dat geval is tuinrenovatie dus de juiste keuze. Het laten renoveren van je tuin is dus net iets anders dan tuinonderhoud, maar niet hetzelfde als het aanleggen van een nieuwe tuin. Het zit dus tussen tuinonderhoud en tuinaanleg in.

Voordelen van tuinrenovatie

Je kunt natuurlijk stellen dat wanneer bepaalde gedeeltes van je tuin niet meer naar je zin zijn, je net zo goed de gehele tuin kunt vervangen. Maar tuinrenovatie biedt een aantal belangrijke voordelen ten opzichte van de aanleg van een nieuwe tuin, namelijk:

 • Er hoeft geen tuinontwerp gemaakt te worden.
 • Doordat de tuin slechts deels onderhanden wordt genomen bespaar je flink op het arbeidsloon van de hoveniers en de aan te schaffen tuinmaterialen.
 • Tuinmaterialen die nog goed zijn kunnen worden hergebruikt. Denk bijvoorbeeld aan de schutting die we zojuist benoemde. Van het hout van de schutting kun je bijvoorbeeld plantenbakken maken.
 • Tuinrenovatie neemt een stuk minder tijd in beslag dan het laten aanleggen van een nieuwe tuin. Daardoor staat je tuin er relatief snel weer mooi bij.

Lees hier meer over onze groentips!

Wanneer is tuinaanleg de juiste keuze?

 • Als je tuin (bijna) in zijn geheel niet meer naar je zin is.
 • Je tuin in de basis niet goed is aangelegd waardoor je steeds last krijgt van verzakkingen, dichtgeslibde grond en beplanting die je tuin overwoekerd.
 • De tuin niet maar aansluit op de behoeften van de gebruikers.

Voordelen van tuinaanleg

Door je tuin in zijn geheel te vernieuwen profiteer je van een aantal voordelen:

 • Je kunt voor een compleet andere tuinstijl kiezen dan de stijl van je huidige tuin.
 • Doordat je tuin compleet opnieuw wordt aangelegd hoef je je er voorlopig geen zorgen over te maken dat er tuinproblemen ontstaan (mits de tuin op correcte wijze wordt aangelegd).
 • Je kunt je nieuwe tuin toekomstbestendig maken door bijvoorbeeld maatregelen te treffen voor de afvoer van hemelwater en door een goede mix van beplanting te kiezen, zodat je tuin er het gehele jaar door mooi bijstaat.

Advies nodig?

Als je twijfelt tussen tuinrenovatie of de aanleg van een nieuwe tuin raden we je aan om twee tot drie hoveniers bij je thuis langs laten komen om je te adviseren. Op die manier krijg je nieuwe inzichten en doe je inspiratie op voor wat je met je tuin wilt.

Terug naar Tuinaanleg
Startpaginatuinieren - Tuinen