Snoeien

Kan ik iedere plant op dezelfde manier snoeien? Waar moet ik bij stilstaan? Wanneer kan ik mijn tuin weer snoeien? Dit zijn voorbeelden van enkele vragen die vaak worden gesteld. Het correct snoeien is namelijk van groot belang, het doel is namelijk dat door de juiste manier van snoeien, uw struiken langer mee gaan, goed blijven en ook blijven groeien. 

Snoeien: wanneer?

Een antwoordt dat met hoge regelmaat terug komt is “Net voordat de winter begint”. Dit is niet goed! Wanneer er gesnoeid wordt in de winter dan kan het zo zijn dat de gemaakte ‘snoeiwonden’ niet snel genoeg sluiten. In de winter zijn planten minder actief en kan dit er voor zorgen dat de wond niet goed genoeg geneest. Daarnaast zijn er nog twee verschillende groepen waar aan gedacht moet worden bij het bepalen van een snoei moment.

 • Voorjaar bloeiers
  In deze groep zitten alle struiken die voor 21 juni bloeien. Bij deze groep worden de bloemknoppen al in het jaar daarvoor gevormd, dit gebeurd meteen nadat de plant in de bloei heeft gestaan. Een voorbeeld van planten die overwinteren en zichzelf openen in de lente zijn de boerenjasmijn, het Chinese klokje en de Siertrosbes. Deze voorjaar bloeiers dient u direct na de bloei te snoeien en niet met het voorjaar of tijdens de winter.
   
 • Zomer bloeiers
  Zomer bloeiers zijn de struiken die na 21 juni bloeien, maar wel in de zomer! De bloemknoppen bij deze groep zijn pas in de lente gemaakt en niet van het voorafgaande jaar. De bloemknoppen bloeien het meest op éénjarig hout, een aantal voorbeelden hiervan zijn de pluimhortensia, de vlinderstruik en de althaeastruik. Deze groep dient u in het voorjaar te snoeien.

Snoeien: Waar op letten?

Hieronder hebben wij een aantal tips uitgelicht waar u op kunt letten wanneer u uw struik wilt snoeien:

 • Behoudt de natuurlijke vorm van de struiken.
 • Verjong de struik. Hiermee wordt er bedoelt dat u niet alleen het laatste stukje van een tak dient te snoeien. U mag gerust de struik wat verdunnen, u kunt bijvoorbeeld de al wat oudere lange takken volledig weg halen. Zo verjongt u de struik namelijk.
 • Let op de takken van de struik en kijk naar de knoppen. Wanneer er in de lente nieuwe scheuten zijn voortgebracht, dan kunt u de groeirichting van de tak bepalen door middel van de knoppen.
Startpaginatuinieren - Tuinen