Plantenluizen

Wat zijn dat voor zwart/groene beestjes op mijn planten? Dit zijn luizen, vaak nog geen 1 a 2 millimeter groot. De luizen zitten op jou planten omdat zij de sappen daar uit zuigen en dit zorgt ervoor dat de plant slap gaat hangen, niet lekker meer groeit en vreemde bladeren krijgt. Hoe kunt u dit voorkomen vraagt u zich af? Dit leggen wij u hieronder uit!

Plantluizen en mieren?

Wat hebben deze twee kleine insecten gemeen? Klopt het dat u vaak mieren ziet daar waar u ook plantluizen heeft zitten? Dit komt doordat de plantluizen zoete stof afgeven die zij van de plant af gehaald hebben. De mieren zijn hier dol op en dat zorgt voor de door u ervaren complicaties… De mieren beschermen de plantluizen namelijk tegen lieveheersbeestjes en hierdoor kunnen de plantluizen ongestoord door met hetgeen dat ze dagelijks doen. De lieveheersbeestjes kunnen maar liefst 1000 luizen per dag eten, wanneer ze hier de kans toe krijgen in ieder geval. Dit gaat in vele gevallen dus niet omdat de zij dan door duizenden mieren worden aangevallen. Daarnaast is de zoete stof die afgegeven wordt door de bladluizen, te herkennen aan de plakkerigere plekken op de planten. Dit wordt ook wel eens honingdauw genoemd. Op honingdauw is het weer mogelijk dat verschillende schimmels hier op groeien die uiteindelijk weer de plant kunnen doden.

Wat te doen?

Vele grijpen direct naar gif en willen dit over de gehele plant spuiten, doe dit niet! Maak, in plaats van dat u gif gaat kopen, gebruik van de beste oplossing en dit is natuurlijk het grootmoeders recept: 

Neem spiritus en groenen zeep. Neem een (1 eetlepel) klodder groenen zeep gooi die in een spuit (plantenspuit of gifspuit), neem een scheut (2 eetlepels) spiritus doe die er ook bij. Vervolgens een 1 liter (warm)water, goed schudden en dit over de plant heen spuiten, en dan vooral waar de luis zit.

Wanneer u bovenstaande toepast zult u merken dat de plantluizen met enkele uren zullen verdwijnen!

Startpaginatuinieren - Tuinen